EN  | MY 
Laman Web Rasmi
PROGRAM KESELAMATAN DAN KUALITI MAKANAN
KEMENTERIAN KESIHATAN MALAYSIA
Soalan Lazim Peta Laman
Malaysia Sihat FoSIM FoSIM Import Soalan Lazim Peta Laman
  •  Utama
  •  Info Korporat 
    • Profil

      • Carta Organisasi
      • Visi, Misi & Objektif
      • Sejarah Dan Garis Masa BKKM
      • Laporan Tahunan BKKM
      • Food Safety Emergency Response Plan
      • Laporan Tahunan BKKM

      Direktori

      • Direktori Anggota
      • Pengurusan Tertinggi Program Keselamatan dan Kualiti Makanan
      • Program Keselamatan dan Kualiti Makanan
      • Jabatan Kesihatan Negeri
      • Pejabat Kesihatan Daerah
      • Makmal Keselamatan & Kualiti Makanan (MKKM)
      • Makmal Kesihatan Awam (MKA)
      • Senarai Pintu Masuk

      Polisi Keselamatan Makanan

      • Dasar Keselamatan Makanan Kebangsaan
      • Majlis Keselamatan Makanan Dan Pemakanan Kebangsaan (MKMPK)
      • Pelan Tindakan Keselamatan Makanan Kebangsaan 2010-2020
      • Pelan Strategik 2018-2020 Program Keselamatan dan Kualiti Makanan

      Sistem Kualiti

      • MS ISO 9001:2015

      Institusi

      • Pusat Keselamatan Makanan Negara (NCFS)
        • CARTA FUNGSI NCFS
        • PENGENALAN NCFS
        • PENERBITAN
        • OBJEKTIF NCFS
        • MISI & VISI
        • E-BULLETIN NCFS
      • Majlis Juruanalisis Makanan Malaysia (MJMM)
      • Codex & Antarabangsa
      • International Food Safety Training Centre (IFSTC) Malaysia
        • Latihan IFSTC Malaysia

      Fungsi Cawangan

      • Unit Pengurusan
      • Polisi Dan Pembangunan
      • Standard & Codex
        • Standard
        • Codex & Antarabangsa
      • Makmal
      • Surveilan
      • Komunikasi Dan Kepenggunaan
      • Pematuhan Domestik
      • Pre-Market Approval
      • Industri Domestik
      • Import
      • Eksport
  •  Perkhidmatan 
    • Makmal Analisis Makanan

      • Perkhidmatan Analisis Makmal Swasta Yang Diiktiraf Oleh Kkm
        • Garis Panduan Analisis Makanan Bagi Makmal Swasta
        • Permohonan Pengiktirafan Makmal Swasta Untuk Perkhidmatan Analisis Makanan Bagi Kementerian Kesihatan Malaysia
        • Senarai Pengiktirafan Makmal Swasta Untuk Perkhidmatan Analisis Makanan Bagi Kementerian Kesihatan Malaysia
        • Senarai Makmal Swasta Untuk Analisis DEHP
        • Senarai Makmal Swasta Untuk Maleic Acid
        • Senarai Makmal Swasta Untuk Nitrate/Nitrate (Sarang Burung Walit)
        • Senarai Makmal Untuk Ceramicware
      • Perkhidmatan Analisis Makmal Makanan KKM

      Sijil Perakuan Juruaudit Keselamatan Makanan di bawah ACB

      • Garis Panduan Permohonan Sijil Perakuan Juruaudit Keselamatan Makanan di bawah ACB
      • Senarai Acb Dan Juruaudit ACB-GMP/HACCP

      Pensijilan KKM Sebagai Prasyarat Perolehan PTJ Putrajaya dan Kuala Lumpur

      • Soalan Lazim (FAQ)
      • Garis Panduan BEKAL
      • Video Panduan
      • Pengiktirafan BeSS
        • Pengiktirafan BeSS
        • Garis Panduan Penyediaan Dan Penjualan Makanan Di Premis Outlet Makanan Bergerak
        • Senarai Premis Mendapat Pengiktirafan BeSS
      • Trust MyCatering
      • Makanan Sediaan Di Rumah (Home-Based Food)
        • Garis Panduan Permohonan Penyenaraian Pengusaha Makanan Home-Based
        • Garis Panduan Keselamatan Makanan Home-Based

      Eksport Makanan

      • Sijil Eksport
        • Permohonan Sijil Kesihatan
        • Permohonan Sijil Penjualan Bebas
        • Permohonan Sijil Non-Genetically Modified Food (Non-GMF)
      • Penyenaraian Premis Pemprosesan/Pengeksport
        • Umum-Penyenaraian Premis Pemprosesan/Pengeksport
        • EU - Ikan & Hasilan Ikan
        • Ikan & Hasilan Ikan Ke Negara Selain Kesatuan Eropah
        • Produk Makanan Ke Singapura
        • Susu & Hasilan Susu Ke China
        • Sarang Burung Walit Mentah Ke China
        • Durian Dan Produk Durian Sejuk Beku Ke China
      • Keperluan Pengeksport Makanan
        • Umum - Keperluan Pengeksportan Makanan
        • Senarai Keperluan Eksport Makanan
        • Indonesia: Keperluan Pengeksportan Fresh Food Of Plant Origin (FFPO)
        • Pengeksportan Makanan Berasaskan Tumbuhan Ke Vietnam
        • Pengeksportan Makanan Berasaskan Haiwan Ke Vietnam
      • Hebahan Eksport Makanan

      Import Makanan

      • Aktiviti Import Makanan
      • Prosedur Pengimportan Makanan (Untuk Tujuan Komersil)
      • Matriks Pengimportan Makanan
      • Garis Panduan
      • Fosim Import
      • Pengimportan Makanan Bukan Untuk Jualan
      • Permohonan Pelabelan Semula Makanan Import

      Pensijilan

      • Garis Panduan Pensijilan
      • MeSTI
      • Seramik
      • GMP
      • Trust MyCatering
      • HACCP
      • Organik
      • Food Defense
      • MyFood Tag
      • Pensijilan Gred Makanan
      • Autentik

      Pelesenan

      • Air Minuman Berbungkus (AMB) & Air Mineral Semulajadi (AMS)
      • Ais
      • Mesin Jual Air (MJA)

      Pengiktirafan BeSS

      • Pengiktirafan BeSS
      • Garis Panduan Penyediaan Dan Penjualan Makanan Di Premis Outlet Makanan Bergerak
      • Senarai Premis Mendapat Pengiktirafan BeSS

      Program Latihan Pengendali Makanan

      • Informasi
      • Kaedah Memohon
      • Senarai Terkini
        • Sekolah Latihan Pengendali Makanan Diiktiraf
        • Tenaga Pengajar Latihan Pengendali Makanan
        • Sekolah Latihan Pengendali Makanan Dalam Talian (Online)

      Makanan Sediaan Di Rumah (Home-Based Food)

      • Garis Panduan Permohonan Penyenaraian Pengusaha Makanan Home-Based
      • Garis Panduan Keselamatan Makanan Home-Based

      Pendaftaran Juruanalisis Makanan

      • Pendaftaran Juruanalisis Makanan & Perakuan Amalan Tahunan

      Pelabelan Makanan

      • Semakan Label Makanan
      • Khidmat Nasihat Pelabelan Makanan
      • Garis Panduan
      • Fosim: Manual Semakan Dan Khidmat Nasihat Pelabelan Makanan

      Institusi

      • Modul Kebersihan dan Keselamatan Makanan di Pra Sekolah
      • Program Keselamatan Makanan (ProKEM)
      • Kendiri
        • Sekolah
      • Garis Panduan Keselamatan Makanan Di Sekolah
      • Garis Panduan Penyiasatan Keracunan Makanan Berdasarkan Konsep HACCP
      • Nota Peringatan Keracunan Makanan

      Food Bank

      • Garis Panduan Keselamatan Makanan Bank Makanan (Food Bank)

      Pengiklanan Makanan

      • Khidmat Nasihat Pengiklanan Makanan
      • Garis Panduan Pengiklanan Makanan

      Pembangunan Juruaudit

      • Garis Panduan Dan Kursus Juruaudit Skim Pensijilan Kkm

      Mesin Jual Makanan

      • Panduan Keselamatan Makanan Mesin Jual Makanan

      International Food Safety Training Centre (IFSTC) Malaysia

      • Latihan IFSTC Malaysia

      Pendidikan Keselamatan Makanan

      • FOOD SAFETY FOR YOUNG GENERATION (FooYoo)
      • PADUKA
      • Budaya 3M
      • Germ Buster
      • WACANA
      • Hab Makanan Selamat
      • Bahan Promosi Keselamatan Makanan

      Premis Makanan

      • Pendaftaran Premis Makanan

      AKSES ANGGOTA PKKM

      • Sumber Manusia
      • Pentadbiran Am
      • Kewangan & Perolehan
      • Pautan Pantas
      • Koleksi Gambar dan Video
  •  Perundangan 
    • Akta & Peraturan

      • Hebahan 5 Years Review
      • Akta Makanan 1983
      • Peraturan-Peraturan Makanan 1985
      • Peraturan-Peraturan Kebersihan Makanan 2009
      • Peraturan-Peraturan Iradiasi Makanan 2011
      • Peraturan-Peraturan Makanan (Pengeluaran Sijil Kesihatan Bagi Eksport Ikan Dan Hasilan Ikan Ke Kesatuan Eropah) 2009
      • Peraturan-Peraturan Makanan (Fi Analisis Makanan) 2016
      • Peraturan-Peraturan Makanan (Pengkompaunan Kesalahan) 2017
      • Makmal Yang Diluluskan Dan Pelantikan Dan Pembatalan Juruanalisis
      • Akta Juruanalisis Makanan 2011
      • Pewartaan Pindaan Peraturan

      Seranta Awam

      • Seranta Awam Atas Talian 2025
      • Seranta Awam Atas Talian 2024
      • Seranta Awam Atas Talian 2023
      • Seranta Awam Atas Talian 2022
      • Seranta Awam Atas Talian 2021
      • Seranta Awam Atas Talian 2020
      • Seranta Awam Atas Talian 2019

      Rujukan

      • Harmonisasi Codex
      • Processing Aids/ Bahan Bantuan Pemprosesan
      • Garis Panduan Pelabelan INS Aditif Makanan
  •  i-MAS 
    • KERATAN AKHBAR

      • BERITA HARIAN : UTAMAKAN KESELAMATAN, KUALITI MAKANAN ELAK KERACUNAN
      • BERITA HARIAN : KESIAPSIAGAAN, KERJASAMA TANGANI ISU ANCAMAN KESELAMATAN MAKANAN
      • UTUSAN MALAYSIA : CEGAH KERACUNAN MAKANAN KETIKA RAMADAN
      • UTUSAN MALAYSIA : ELAK KERACUNAN MAKANAN DI AIDILFITRI
      • MYHEALTH : CEGAH KERACUNAN MAKANAN DI BULAN RAMADAN
      • MY HEALTH : KESELAMATAN MAKANAN BERSEDIA UNTUK YANG TIDAK DIJANGKA

      INFOGRAFIK

      • PARALYTIC SHELLFISH POISONING (PSP)
      • ASPARTAM
      • AFLATOKSIN
      • AIR BALANG AKUARIUM
      • PIRIMIFOS-METIL DALAM TEPUNG GANDUM

      ARTIKEL

      • MIKROPLASTIK
      • AMR (ANTIMICROBIAL RESISTANCE) DAN KESELAMATAN MAKANAN

      POSTER KAJIAN

      • SENARAI KAJIAN
      • POSTER

Senarai Terkini

  PERKHIDMATAN  PROGRAM LATIHAN PENGENDALI MAKANAN
  •  Sekolah Latihan Pengendali Makanan Diiktiraf
  •  Tenaga Pengajar Latihan Pengendali Makanan
  •  Sekolah Latihan Pengendali Makanan Dalam Talian (Online)
Program Latihan Pengendali Makanan      Informasi    Kaedah Memohon    Senarai Terkini 
Program Keselamatan dan Kualiti Makanan

Kementerian Kesihatan Malaysia
Aras 4, Menara Prisma
No. 26, Jalan Persiaran Perdana, Presint 3
Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan
62675 Wilayah Persekutuan Putrajaya, Malaysia

 +603-8885 0796 / 603-8885 0797
  2.9163514,101.6837921
Kod QR
Imbas Kod QR ini
menggunakan telefon pintar anda
Dasar Privasi dan Keselamatan | Penafian | Peta Laman
Tarikh Laman Web Dikemaskini:
Jumlah Pelawat Tahun Ini:
Jumlah Pelawat Keseluruhan:
*Penafian: Pihak Program Keselamatan dan Kualiti Makanan tidak bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan atau kerosakan yang dialami kerana menggunakan maklumat dalam laman ini. Hak Cipta Terpelihara © 2023 Program Keselamatan dan Kualiti Makanan | Sesuai dipapar menggunakan semua pelayar
# MYHRMIS MOBILE # # # # # # # # # # # #
#
KEDUDUKAN REZAB, WANG TUNAI DAN PELABURAN KERAJAAN NEGERI, MELAKA # #
#
# # # # # Freedom of Information

Privacy Policy