Pre-Market Approval

  • Membangunkan sistem pre-market approval.
  • Merancang, memantau dan menilai pelaksanaan sistem pre-market approval.
  • Menyediakan dan mengemaskini garis panduan mengenai keperluan pre-market approval.
  • Melaksanakan skim jaminan kualiti dan keselamatan makanan bagi membantu industri makanan untuk mengeluarkan produk yang mampu berdaya saing di pasaran antarabangsa.
  • Melaksana dan menilai pencapaian skim pensijilan Hazard Analysis Critical Control Point (HACCP) dan Good Manufacturing Practice (GMP).
  • Memberi khidmat nasihat kepada pihak industri mengenai sistem jaminan keselamatan makanan.
  • Merancang, menjalankan serta memantau dan menilai perkhidmatan makanan yang disediakan.
  • Mengiktiraf Sekolah Latihan Pengendali Makanan (SLPM).
  • Menjalankan aktiviti-aktiviti audit terhadap syarikat yang memohon pensijilan-pensijilan berikut di bawah Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM)
    • Audit Preliminary / Pematuhan / Pembaharuan Sijil terhadap syarikat yang memohon Pensijilan Sistem Hazard Analysis and Critical Control Point.
    • Audit Pematuhan dan Pembaharuan Sijil terhadap syarikat yang memohon Pensijilan Good Manufacturing Practice