Majlis Keselamatan Makanan Dan Pemakanan Kebangsaan (MKMPK)

MKMPK adalah badan penasihat tertinggi negara dalam menangani semua perkara berhubung dengan keselamatan makanan dan pemakanan. Ia juga bertindak untuk memperkukuhkan usaha semua agensi yang terlibat dalam keselamatan makanan dan pemakanan supaya ia boleh meningkatkan national coherence dengan mengambil kira keperluan kepada pendekatan bersepadu, mengurangkan pertindihan tugas yang mengoptimumkan sumber kepakaran yang ada dari kedua-dua sektor awam dan swasta.

Penubuhan MKMPK

Majlis Keselamatan Makanan Kebangsaan yang dipengerusikan oleh YB Menteri Kesihatan telah diluluskan oleh Jemaah Menteri pada 21 Mac 2001. Mesyuarat Kali Pertama pada 5 Februari 2002 telah bersetuju agar Majlis Keselamatan Makanan Kebangsaan digabungkan bersama Majlis Pemakanan Kebangsaan yang merupakan sebahagian daripada Pelan Tindakan Pemakanan Kebangsaan di bawah Rancangan Malaysia Ketujuh (1996-2000) menjadi Majlis Keselamatan Makanan dan Pemakanan Kebangsaan (MKMPK).

Tujuan

Memastikan kesihatan semua rakyat terjamin dengan memperkukuhkan keselamatan makanan di semua peringkat rantaian makanan di negara ini dan memastikan rakyat negara ini mencapai taraf pemakanan yang optimum.

Fungsi

Diantara fungsi MKMPK adalah seperti berikut:

  •  Menjadi badan penasihat tertinggi kepada Kerajaan dalam segala hal berkaitan keselamatan makanan dan pemakanan;
  • Merangka pelan tindakan strategik terhadap aktiviti jangka panjang;
  • Mengenalpasti isu utama yang wujud dan membentuk rangkaian jawatankuasa teknikal yang baru untuk menyelaras urusan berkaitan termasuk bagi tujuan pembanunan dan pelaburan.
  • Membentuk dan memepertingkatkan kerjasama dan penyelarasan bagi menghadapi cabaran-cabaran baru dalam keselamatan makanan dan pemakanan tempatan, serantau dan antarabangsa.
  • Membentuk sistem kawalan keselamatan makanan dan pemakanan yang mantap berlandaskan fakta saintifik dengan menggunakan pengawasan, penguatkuasaan, pemeriksaan, penyelidikan dan pembangunan secara bersepadu. Di samping itu fakta makanan yang berkaitan dengan budaya dan agama juga akan diberi perhatian.
  • Membentuk persetujuan kerajaan berhubung dengan dasar keselamatan makanan dan pemakanan di setiap peringkat pengeluaran makanan yang melibatkan pelbagai agensi pusat, negeri, pihak berkuasa tempatan, pengguna dan sektor tertentu termasuk swasta.

Peranan

Memastikan bekalan makanan negara adalah selamat, sihat dan berkualiti Memastikan sokongan kerajaan terhadap kepentingan bidang keselamatan makanan dan pemakanan Memastikan kesejahteraan penduduk dicapai dan dikekalkan melalui pemakanan yang selamat, sihat dan berkualiti untuk membolehkan mereka menyumbang secara berkesan ke arah pembangunan negara Meletakkan Malaysia sebagai negara yang memainkan peranan utama dalam bidang keselamatan makanan dan pemakanan di peringkat serantau dan antarabangsa

Keanggotaan

Pengerusi : YB Menteri Kesihatan

Ketua Sekretariat : Pengarah Kanan Keselamatan dan Kualiti Makanan

Majlis ini dianggotai oleh 22 orang Ahli Majlis dari beberapa agensi kerajaan dan bukan kerajaan seperti berikut  :

  1.  Kementerian Kewangan Malaysia
  2.  Kementerian Kesihatan Malaysia 
  3.  Kementerian Pendidikan Malaysia 
  4.  Kementerian Pendidikan Tinggi
  5.  Kementerian Pertanian dan Keterjaminan Makanan 
  6.  Kementerian Multimedia dan Digital
  7.  Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri 
  8.  Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup
  9.  Kementerian Kemajuan Desa dan Wilayah
  10.  Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan
  11.  Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat
  12.  Kementerian Perladangan dan Komoditi
  13.  Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi
  14.  Kementerian Sumber Asli, Alam Sekitar dan Perubahan Iklim 
  15.  Kementerian Ekonomi
  16.  Kementerian Pembangunan Usahawan dan Koperasi 
  17.  Kementerian Pertanian dan Industri Makanan Sabah 
  18.  Kementerian Industri Makanan, Komoditi dan Pembangunan Wilayah Sarawak
  19.  Presiden Persekutuan Pekilang-Pekilang Malaysia (FMM) 
  20.  Presiden, Gabungan Persatuan Pengguna Malaysia (FOMCA) 
  21.  Presiden, Persatuan Pemakanan Malaysia (NSM)
  22.  Presiden, Persatuan Kajian Obesiti Malaysia (MASO) 

Pencapaian MKMPK

MKMPK telah bermesyuarat sebanyak 16 kali. Berikut merupakan mesyuarat-mesyuarat MKMPK yang telah dijalankan :

  • MKMPK 1: 5 Februari 2002
  • MKMPK 2: 3 September 2002
  • MKMPK 3: 14 Julai 2003
  • MKMPK 4: 22 Februari 2005
  • MKMPK 5: 2 Mac 2006
  • MKMPK 6: 10 Disember 2007
  • MKMPK 7: 17 Disember 2008
  • MKMPK 8: 19 Disember 2009
  • MKMPK 9: 8 Disember 2010
  • MKMPK 10: 8 Disember 2011
  • MKMPK 11: 13 Disember 2012
  • MKMPK 12:  11 November 2014
  • MKMPK 13: 14 Disember 2015
  • MKMPK 14: 16 November 2017
  • MKMPK 15: 27 April 2021
  • MKMPK 16: 11 April 2023