Industri Domestik

  • Merancang, memantau dan menilai aktiviti pembangunan industri makanan
  • Menyediakan prosedur dan garis panduan aktiviti industri makanan di peringkat domestik.
  • Melaksanakan aktiviti perlesenan ais serta perlesenan punca air minuman berbungkus, air mineral semulajadi.
  • Urusetia mesyuarat Jawatankuasa Teknikal Air Minum yang dianggotai oleh pelbagai agensi.
  • Memposes dan mengeluarkan lessen bagi pelesenan ais serta perlesenan punca air minuman berbungkus, air mineral semulajadi.
  • Membangunkan dan mengemaskini garis panduan berkaitan serta perlesenan punca air minuman berbungkus, air mineral semulajadi.
  • Melaksana kawalan keselamatan makanan di sepanjang rantaian bekalan makanan.
  • Mengenalpasti komoditi makanan spesifik bagi melaksanakan kawalan keselamatan makanan di sepanjang rantaian bekalan makanan mengikut keutamaan.
  • Merangka insentif kepada industri makanan yang memenuhi keperluan kawalan keselamatan makanan di sepanjang rantaian bekalan makanan.
  • Membangunkan garis panduan yang berkaitan bagi melaksanakan kawalan keselamatan makanan di sepanjang rantaian bekalan makanan.
  • Mengadakan kerjasama strategik dengan pihak berkepentingan yang terlibat dalam kawalan keselamatan makanan di sepanjang rantaian bekalan makanan.