- Merancang, memantau dan menilai aktiviti pembangunan industri makanan
- Menyediakan prosedur dan garis panduan aktiviti industri makanan di peringkat domestik.
- Melaksanakan aktiviti perlesenan ais serta perlesenan punca air minuman berbungkus, air mineral semulajadi.
- Urusetia mesyuarat Jawatankuasa Teknikal Air Minum yang dianggotai oleh pelbagai agensi.
- Memposes dan mengeluarkan lessen bagi pelesenan ais serta perlesenan punca air minuman berbungkus, air mineral semulajadi.
- Membangunkan dan mengemaskini garis panduan berkaitan serta perlesenan punca air minuman berbungkus, air mineral semulajadi.
- Melaksana kawalan keselamatan makanan di sepanjang rantaian bekalan makanan.
- Mengenalpasti komoditi makanan spesifik bagi melaksanakan kawalan keselamatan makanan di sepanjang rantaian bekalan makanan mengikut keutamaan.
- Merangka insentif kepada industri makanan yang memenuhi keperluan kawalan keselamatan makanan di sepanjang rantaian bekalan makanan.
- Membangunkan garis panduan yang berkaitan bagi melaksanakan kawalan keselamatan makanan di sepanjang rantaian bekalan makanan.
- Mengadakan kerjasama strategik dengan pihak berkepentingan yang terlibat dalam kawalan keselamatan makanan di sepanjang rantaian bekalan makanan.