PENGENALAN

Program Perpaduan dan Keselamatan Makanan (PADUKA) adalah salah satu program kerjasama khas antara Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) dan Kementerian Perpaduan Negara (PKN) di bawah inisiatif Gaya Hidup Sihat Komuniti Perpaduan dan Agenda Nasional Malaysia Sihat (ANMS).

Program ini adalah inisiatif Program Keselamatan dan Kualiti Makanan bagi memperkasakan pengalaman budaya keselamatan makanan di kalangan masyarakat, khususnya guru, penolong guru dan murid perpaduan dalam kehidupan mereka. Ia juga sebagai langkah-langkah (preventive measure) untuk mengelakkan berlakunya kes keracunan makanan di TABIKA

OBJEKTIF PADUKA

  1. Meningkatkan pengetahuan dalam aspek kebersihan dan keselamatan makanan
  2. Mengupayakan guru dan penolong guru agar dapat menyampaikan maklumat kebersihan dan keselamatan makanan secara kreatif dan interaktif

SKOP DAN TUJUAN

  1. Garis panduan ini merupakan bahan rujukan bagi warga Jabatan Perpaduan Negara dan Integrasi Nasional (JPNIN) yang terlibat dalam aktiviti PADUKA di peringkat negeri/daerah dalam melaksanakan aktiviti bersama murid dan ibu bapa / penjaga
  2. Guru dan penolong guru boleh menyelaraskan dan melaksanakan aktiviti bersama ibu bapa dan murid seperti mana yang disarankan mengikut kesesuaian di tabika masing-masing
  3. Guru dan penolong guru yang erlibat digalakkan untuk merancang dan melaksanakan aktiviti PADUKA mengikut kreativiti dan sumber yang terdapat di TABIKA masing-masing.
No
Keterangan
Tarikh / Jenis / Saiz
Tindakan
1
Garis Panduan Pelaksanaan Program Perpaduan dan Keselamatan Makanan (PADUKA)
Tarikh Dimuat-naik: 14 Jul 2024
Saiz: 8.39 MB
PDF
14 Jul 2024
PDF | 8.39 MB
 
Untuk membuka fail ini, anda perlu memuat-turun Adobe Reader di http://get.adobe.com/reader
Adobe Reader