PENGENALAN

Program Germ Buster merupakan satu inisiatif pelaksanaan aktiviti promosi yang diwujudkan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia bagi menangani isu kebersihan dan keselamatan khususnya keracunan makanan. Program ini bermula pada tahun 2007 dengan tagline “Tanpa Kuman, Makanan Selamat” dan dijalankan secara berterusan oleh pihak negeri untuk dilaksanakan di peringkat sekolah. Pada tahun 2010, tagline “Lihat, Hidu dan Rasa” telah diguna untuk menggantikan tagline sedia ada kerana ianya lebih mudah dipraktikkan dan diingati.

Kini skop pelaksanaan program ini telah diperluaskan ke semua peringkat di dalam komuniti dengan tujuan untuk memberi kesedaran dan pengetahuan berkaitan kebersihan dan keselamatan makanan. Ia juga sebagai langkah-langkah kawalan (preventive measures) untuk mengelakkan berlakunya kes keracunan makanan.

Bagi merealisasikan pelaksanaan program ini, setiap negeri dibekalkan dengan kenderaan Germ Buster. Kenderaan ini menggunakan pendekatan infotainment yang dilengkapi dengan kemudahan peralatan seperti sinki cuci tangan, bahan pengajaran dan pembelajaran yang bersesuaian untuk kumpulan sasar.

OBJEKTIF

  1. Membolehkan anggota Program Keselamatan dan Kualiti Makanan menyampaikan maklumat berkaitan kebersihan makanan menggunakan pelbagai pendekatan.
  2. Membolehkan penyeragaman maklumat kebersihan dan keselamatan makakan yang disampaikan di semua peringkat.

SKUAD GERM BUSTER adalah anggota Program Keselamatan dan Kualiti Makanan (PKKM) yang terdiri daripada

No
Keterangan
Tarikh / Jenis / Saiz
Tindakan
1
Modul Germ Buster
Tarikh Dimuat-naik: 24 Jul 2024
Saiz: 9.83 MB
PDF
24 Jul 2024
PDF | 9.83 MB
2
Modul Permainan Germ Buster
Tarikh Dimuat-naik: 24 Jul 2024
Saiz: 2.52 MB
PDF
24 Jul 2024
PDF | 2.52 MB
 
Untuk membuka fail ini, anda perlu memuat-turun Adobe Reader di http://get.adobe.com/reader
Adobe Reader