Garis Panduan Penyiasatan Keracunan Makanan Berdasarkan Konsep HACCP

Pengenalan

Sistem HACCP merupakan satu sistem kawalan risiko yang boleh digunakan bagi mengelakkan bahaya dari aspek keselamatan makanan. Sistem HACCP bersifat proaktif dan bertujuan mengambil semua langkah pencegahan yang perlu bagi mengelakkan berlakunya masalah daripada risiko yang dikenalpasti.

Prosedur ini menerangkan maklumat yang perlu diperolehi oleh UKKM/BKKM dalam penyiasatan kejadian keracunan makanan. Faktor risiko akan dikenalpasti dengan menggunakan konsep HACCP, di semua peringkat penyediaan makanan iaitu dari peringkat penerimaan bahan mentah sehingga penghidangan makanan.

Objektif

Prosedur ini disediakan untuk memberi panduan kepada UKKM/BKKM dalam menjalankan penyiasatan bagi mengenalpasti punca kejadian keracunan makanan berdasarkan konsep HACCP dan faktor risiko yang dikenalpasti sepanjang penyediaan makanan.

Skop

  • Prosedur ini digunapakai bagi penyiasatan kejadian keracunan makanan (KRM) yang berlaku di premis makanan melibatkan penyediaan makanan kepada orang awam bermula daripada penerimaan bahan mentah sehingga makanan dihidangkan yang melibatkan jualan sahaja.

  • Prosedur ini juga digunapakai bagi penyiasatan kejadian keracunan yang berlaku di sekolah/institusi.
No
Keterangan
Tarikh / Jenis / Saiz
Tindakan
1
GP Penyiasatan Keracunan Makanan Berdasarkan Konsep HACCP (Pindaan Oktober).pdf
Tarikh Dimuat-naik: 08 Nov 2024
Saiz: 277.90 KB
PDF
08 Nov 2024
PDF | 277.90 KB
 
Untuk membuka fail ini, anda perlu memuat-turun Adobe Reader di http://get.adobe.com/reader
Adobe Reader