Food Safety Emergency Response Plan

Pelan Tindakan Kecemasan Keselamatan Makanan (FSERP) Bahagian Keselamatan dan Kualiti Makanan, Kementerian Kesihatan Malaysia akan menyediakan rangka kerja untuk memulakan tindak balas terhadap krisis keselamatan makanan berskala besar.

FSERP ini menetapkan prosedur yang perlu diikuti sekiranya risiko keselamatan makanan yang serius dikesan dalam rantaian makanan. Ia juga menetapkan langkah-langkah yang perlu dilaksanakan tanpa berlengah-lengah apabila makanan didapati menimbulkan risiko serius kepada pengguna, sama ada secara langsung atau melalui alam sekitar.

Pelan ini menentukan pihak berkuasa pentadbiran terlibat, kuasa dan tanggungjawab, saluran dan prosedur mereka untuk berkongsi maklumat antara pihak-pihak yang berkaitan. 

Download : Manual FSER

(Nota: Dasar ini adalah untuk rujukan dalaman dan hanya tersedia dalam bahasa Inggeris)