EN  | MY 
Laman Web Rasmi
PROGRAM KESELAMATAN DAN KUALITI MAKANAN
KEMENTERIAN KESIHATAN MALAYSIA
Soalan Lazim Peta Laman
Malaysia Sihat FoSIM FoSIM Import Soalan Lazim Peta Laman
  •  Utama
  •  Info Korporat 
    • Profil

      • Carta Organisasi
      • Visi, Misi & Objektif
      • Sejarah Dan Garis Masa BKKM
      • Laporan Tahunan BKKM
      • Food Safety Emergency Response Plan
      • Laporan Tahunan BKKM

      Direktori

      • Direktori Anggota
      • Pengurusan Tertinggi Program Keselamatan dan Kualiti Makanan
      • Program Keselamatan dan Kualiti Makanan
      • Jabatan Kesihatan Negeri
      • Pejabat Kesihatan Daerah
      • Makmal Keselamatan & Kualiti Makanan (MKKM)
      • Makmal Kesihatan Awam (MKA)
      • Senarai Pintu Masuk

      Polisi Keselamatan Makanan

      • Dasar Keselamatan Makanan Kebangsaan
      • Majlis Keselamatan Makanan Dan Pemakanan Kebangsaan (MKMPK)
      • Pelan Tindakan Keselamatan Makanan Kebangsaan 2010-2020
      • Pelan Strategik 2018-2020 Program Keselamatan dan Kualiti Makanan

      Sistem Kualiti

      • MS ISO 9001:2015

      Institusi

      • Pusat Keselamatan Makanan Negara (NCFS)
        • CARTA FUNGSI NCFS
        • PENGENALAN NCFS
        • PENERBITAN
        • OBJEKTIF NCFS
        • MISI & VISI
        • E-BULLETIN NCFS
      • Majlis Juruanalisis Makanan Malaysia (MJMM)
      • Codex & Antarabangsa
      • International Food Safety Training Centre (IFSTC) Malaysia
        • Latihan IFSTC Malaysia

      Fungsi Cawangan

      • Unit Pengurusan
      • Polisi Dan Pembangunan
      • Standard & Codex
        • Standard
        • Codex & Antarabangsa
      • Makmal
      • Surveilan
      • Komunikasi Dan Kepenggunaan
      • Pematuhan Domestik
      • Pre-Market Approval
      • Industri Domestik
      • Import
      • Eksport
  •  Perkhidmatan 
    • Makmal Analisis Makanan

      • Perkhidmatan Analisis Makmal Swasta Yang Diiktiraf Oleh Kkm
        • Garis Panduan Analisis Makanan Bagi Makmal Swasta
        • Permohonan Pengiktirafan Makmal Swasta Untuk Perkhidmatan Analisis Makanan Bagi Kementerian Kesihatan Malaysia
        • Senarai Pengiktirafan Makmal Swasta Untuk Perkhidmatan Analisis Makanan Bagi Kementerian Kesihatan Malaysia
        • Senarai Makmal Swasta Untuk Analisis DEHP
        • Senarai Makmal Swasta Untuk Maleic Acid
        • Senarai Makmal Swasta Untuk Nitrate/Nitrate (Sarang Burung Walit)
        • Senarai Makmal Untuk Ceramicware
      • Perkhidmatan Analisis Makmal Makanan KKM

      Sijil Perakuan Juruaudit Keselamatan Makanan di bawah ACB

      • Garis Panduan Permohonan Sijil Perakuan Juruaudit Keselamatan Makanan di bawah ACB
      • Senarai Acb Dan Juruaudit ACB-GMP/HACCP

      Pensijilan KKM Sebagai Prasyarat Perolehan PTJ Putrajaya dan Kuala Lumpur

      • Soalan Lazim (FAQ)
      • Garis Panduan BEKAL
      • Video Panduan
      • Pengiktirafan BeSS
        • Pengiktirafan BeSS
        • Garis Panduan Penyediaan Dan Penjualan Makanan Di Premis Outlet Makanan Bergerak
        • Senarai Premis Mendapat Pengiktirafan BeSS
      • Trust MyCatering
      • Makanan Sediaan Di Rumah (Home-Based Food)
        • Garis Panduan Permohonan Penyenaraian Pengusaha Makanan Home-Based
        • Garis Panduan Keselamatan Makanan Home-Based

      Eksport Makanan

      • Sijil Eksport
        • Permohonan Sijil Kesihatan
        • Permohonan Sijil Penjualan Bebas
        • Permohonan Sijil Non-Genetically Modified Food (Non-GMF)
      • Penyenaraian Premis Pemprosesan/Pengeksport
        • Umum-Penyenaraian Premis Pemprosesan/Pengeksport
        • EU - Ikan & Hasilan Ikan
        • Ikan & Hasilan Ikan Ke Negara Selain Kesatuan Eropah
        • Produk Makanan Ke Singapura
        • Susu & Hasilan Susu Ke China
        • Sarang Burung Walit Mentah Ke China
        • Durian Dan Produk Durian Sejuk Beku Ke China
      • Keperluan Pengeksport Makanan
        • Umum - Keperluan Pengeksportan Makanan
        • Senarai Keperluan Eksport Makanan
        • Indonesia: Keperluan Pengeksportan Fresh Food Of Plant Origin (FFPO)
        • Pengeksportan Makanan Berasaskan Tumbuhan Ke Vietnam
        • Pengeksportan Makanan Berasaskan Haiwan Ke Vietnam
      • Hebahan Eksport Makanan

      Import Makanan

      • Aktiviti Import Makanan
      • Prosedur Pengimportan Makanan (Untuk Tujuan Komersil)
      • Matriks Pengimportan Makanan
      • Garis Panduan
      • Fosim Import
      • Pengimportan Makanan Bukan Untuk Jualan
      • Permohonan Pelabelan Semula Makanan Import

      Pensijilan

      • Garis Panduan Pensijilan
      • MeSTI
      • Seramik
      • GMP
      • Trust MyCatering
      • HACCP
      • Organik
      • Food Defense
      • MyFood Tag
      • Pensijilan Gred Makanan
      • Autentik

      Pelesenan

      • Air Minuman Berbungkus (AMB) & Air Mineral Semulajadi (AMS)
      • Ais
      • Mesin Jual Air (MJA)

      Pengiktirafan BeSS

      • Pengiktirafan BeSS
      • Garis Panduan Penyediaan Dan Penjualan Makanan Di Premis Outlet Makanan Bergerak
      • Senarai Premis Mendapat Pengiktirafan BeSS

      Program Latihan Pengendali Makanan

      • Informasi
      • Kaedah Memohon
      • Senarai Terkini
        • Sekolah Latihan Pengendali Makanan Diiktiraf
        • Tenaga Pengajar Latihan Pengendali Makanan
        • Sekolah Latihan Pengendali Makanan Dalam Talian (Online)

      Makanan Sediaan Di Rumah (Home-Based Food)

      • Garis Panduan Permohonan Penyenaraian Pengusaha Makanan Home-Based
      • Garis Panduan Keselamatan Makanan Home-Based

      Pendaftaran Juruanalisis Makanan

      • Pendaftaran Juruanalisis Makanan & Perakuan Amalan Tahunan

      Pelabelan Makanan

      • Semakan Label Makanan
      • Khidmat Nasihat Pelabelan Makanan
      • Garis Panduan
      • Fosim: Manual Semakan Dan Khidmat Nasihat Pelabelan Makanan

      Institusi

      • Modul Kebersihan dan Keselamatan Makanan di Pra Sekolah
      • Program Keselamatan Makanan (ProKEM)
      • Kendiri
        • Sekolah
      • Garis Panduan Keselamatan Makanan Di Sekolah
      • Garis Panduan Penyiasatan Keracunan Makanan Berdasarkan Konsep HACCP
      • Nota Peringatan Keracunan Makanan

      Food Bank

      • Garis Panduan Keselamatan Makanan Bank Makanan (Food Bank)

      Pengiklanan Makanan

      • Khidmat Nasihat Pengiklanan Makanan
      • Garis Panduan Pengiklanan Makanan

      Pembangunan Juruaudit

      • Garis Panduan Dan Kursus Juruaudit Skim Pensijilan Kkm

      Mesin Jual Makanan

      • Panduan Keselamatan Makanan Mesin Jual Makanan

      International Food Safety Training Centre (IFSTC) Malaysia

      • Latihan IFSTC Malaysia

      Pendidikan Keselamatan Makanan

      • FOOD SAFETY FOR YOUNG GENERATION (FooYoo)
      • PADUKA
      • Budaya 3M
      • Germ Buster
      • WACANA
      • Hab Makanan Selamat
      • Bahan Promosi Keselamatan Makanan

      Premis Makanan

      • Pendaftaran Premis Makanan

      AKSES ANGGOTA PKKM

      • Sumber Manusia
      • Pentadbiran Am
      • Kewangan & Perolehan
      • Pautan Pantas
      • Koleksi Gambar dan Video
  •  Perundangan 
    • Akta & Peraturan

      • Hebahan 5 Years Review
      • Akta Makanan 1983
      • Peraturan-Peraturan Makanan 1985
      • Peraturan-Peraturan Kebersihan Makanan 2009
      • Peraturan-Peraturan Iradiasi Makanan 2011
      • Peraturan-Peraturan Makanan (Pengeluaran Sijil Kesihatan Bagi Eksport Ikan Dan Hasilan Ikan Ke Kesatuan Eropah) 2009
      • Peraturan-Peraturan Makanan (Fi Analisis Makanan) 2016
      • Peraturan-Peraturan Makanan (Pengkompaunan Kesalahan) 2017
      • Makmal Yang Diluluskan Dan Pelantikan Dan Pembatalan Juruanalisis
      • Akta Juruanalisis Makanan 2011
      • Pewartaan Pindaan Peraturan

      Seranta Awam

      • Seranta Awam Atas Talian 2025
      • Seranta Awam Atas Talian 2024
      • Seranta Awam Atas Talian 2023
      • Seranta Awam Atas Talian 2022
      • Seranta Awam Atas Talian 2021
      • Seranta Awam Atas Talian 2020
      • Seranta Awam Atas Talian 2019

      Rujukan

      • Harmonisasi Codex
      • Processing Aids/ Bahan Bantuan Pemprosesan
      • Garis Panduan Pelabelan INS Aditif Makanan
  •  i-MAS 
    • KERATAN AKHBAR

      • BERITA HARIAN : UTAMAKAN KESELAMATAN, KUALITI MAKANAN ELAK KERACUNAN
      • BERITA HARIAN : KESIAPSIAGAAN, KERJASAMA TANGANI ISU ANCAMAN KESELAMATAN MAKANAN
      • UTUSAN MALAYSIA : CEGAH KERACUNAN MAKANAN KETIKA RAMADAN
      • UTUSAN MALAYSIA : ELAK KERACUNAN MAKANAN DI AIDILFITRI
      • MYHEALTH : CEGAH KERACUNAN MAKANAN DI BULAN RAMADAN
      • MY HEALTH : KESELAMATAN MAKANAN BERSEDIA UNTUK YANG TIDAK DIJANGKA

      INFOGRAFIK

      • PARALYTIC SHELLFISH POISONING (PSP)
      • ASPARTAM
      • AFLATOKSIN
      • AIR BALANG AKUARIUM
      • PIRIMIFOS-METIL DALAM TEPUNG GANDUM

      ARTIKEL

      • MIKROPLASTIK
      • AMR (ANTIMICROBIAL RESISTANCE) DAN KESELAMATAN MAKANAN

      POSTER KAJIAN

      • SENARAI KAJIAN
      • POSTER

CARTA FUNGSI NCFS

  INFO KORPORAT  INSTITUSI  PUSAT KESELAMATAN MAKANAN NEGARA (NCFS)
  •  CAWANGAN TEKNOLOGI INDUSTRI
    • SEKSYEN PERKHIDMATAN MAKANAN
    • SEKSYEN SIMULASI
  •  CAWANGAN SOKONGAN ANALITIKAL
    • SEKSYEN VERIFIKASI
    • SEKSYEN FORMULASI
  •  CAWANGAN PEMBANGUNAN KUALITI
    • SEKSYEN PEMBANGUNAN BAHAN STANDARD & PROFICIENCY TESTING (PT)
    • SEKSYEN JAMINAN KUALITI
  •  SEKSYEN PENGURUSAN DAN SOKONGAN TEKNIKAL
Pusat Keselamatan Makanan Negara (NCFS)      CARTA FUNGSI NCFS    PENGENALAN NCFS    PENERBITAN    OBJEKTIF NCFS    MISI & VISI     E-BULLETIN NCFS 
Program Keselamatan dan Kualiti Makanan

Kementerian Kesihatan Malaysia
Aras 4, Menara Prisma
No. 26, Jalan Persiaran Perdana, Presint 3
Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan
62675 Wilayah Persekutuan Putrajaya, Malaysia

 +603-8885 0796 / 603-8885 0797
  2.9163514,101.6837921
Kod QR
Imbas Kod QR ini
menggunakan telefon pintar anda
Dasar Privasi dan Keselamatan | Penafian | Peta Laman
Tarikh Laman Web Dikemaskini:
Jumlah Pelawat Tahun Ini:
Jumlah Pelawat Keseluruhan:
*Penafian: Pihak Program Keselamatan dan Kualiti Makanan tidak bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan atau kerosakan yang dialami kerana menggunakan maklumat dalam laman ini. Hak Cipta Terpelihara © 2023 Program Keselamatan dan Kualiti Makanan | Sesuai dipapar menggunakan semua pelayar
# MYHRMIS MOBILE # # # # # # # # # # # #
#
KEDUDUKAN REZAB, WANG TUNAI DAN PELABURAN KERAJAAN NEGERI, MELAKA # #
#
# # # # # Freedom of Information

Privacy Policy