Program penyenaraian premis pemprosesan/pengeksport makanan ke Singapura merupakan salah satu aktiviti di bawah kawalan rasmi Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM). Program penyenaraian ini diwujudkan secara bilateral di antara Malaysia dan Singapura sejak tahun 2014. Premis pemprosesan makanan/pengeksport makanan ke Singapura perlu disenaraikan diperingkat nasional melalui competent authority iaitu Bahagian Keselamatan dan Kualiti Makanan, KKM dan akan diberi nombor kod penyenaraian. Penyenaraian premis pemprosesan/pengeksport makanan ini mempunyai tempoh sah laku selama 3 tahun. 

Terdapat dua program penyenaraian premis pemprosesan /pengeksport makanan ke Singapura mengikut kategori produk seperti berikut:


Catatan:

1 Contoh kuih tradisional ialah kuih lapis, ang ku kueh, kuih dadar, onde-onde, putu piring dan lain-lain kuih mudah rosak

2 Contoh makanan bermasak berasaskan nasi ialah nasi lemak, nasi goreng, lontong dan lain-lain 

Contoh lain-lain makanan bermasak ialah putu mayam, roti paratha dan lain-lain

* Hanya produk sedia untuk dimakan sahaja. Produk sejuk beku atau tidak bermasak adalah dikecualikan pada masa ini

Permohonan baru dan pembaharuan boleh dibuat secara atas talian di https://fosim.moh.gov.my/fssm/public/home mengikut syarat dan kriteria permohonan yang ditetapkan di dalam Compliance Listing and Verification Protocol for Export of Food Products.

Maklumat berhubung pengeksportan produk makanan ke Singapura juga boleh didapati melalui laman sesawang Singapore Food Agency. Untuk penerangan lanjut mengenai program penyenaraian eksport sila hubungi:

Perkara

Pegawai

Maklumat perhubungan

Penyenaraian eksport ke Singapura

Cik Norshafawati Binti Rosli

Tel: 03-88850797 samb. 4074

E-mel: norshafawati@moh.gov.my

No
Keterangan
Tarikh / Jenis / Saiz
Tindakan
1
Annex 12_Specifiq Requirement for Exporting Fresh Produce to Singapore.pdf
Tarikh Dimuat-naik: 07 Mar 2025
Saiz: 897.77 KB
PDF
07 Mar 2025
PDF | 897.77 KB
2
Maklumat Kemaskini Penambahan Kategori Makanan-Minyak Masak di bawah Program Penyenaraian ERSP.pdf
Tarikh Dimuat-naik: 16 Aug 2023
Saiz: 30.62 KB
PDF
16 Aug 2023
PDF | 30.62 KB
3
Specific Requirement for Export of Minimally Processed Food to Singapore.pdf
Tarikh Dimuat-naik: 16 Aug 2023
Saiz: 1.21 MB
PDF
16 Aug 2023
PDF | 1.21 MB
4
Specific Requirement for Export of Food Products Under The Enhanced Regulated Source Programme (ERSP) to Singapore.pdf
Tarikh Dimuat-naik: 16 Aug 2023
Saiz: 1.37 MB
PDF
16 Aug 2023
PDF | 1.37 MB
 
Untuk membuka fail ini, anda perlu memuat-turun Adobe Reader di http://get.adobe.com/reader
Adobe Reader