Pengiktirafan Hazard Analysis and Critical Control Points (HACCP) diwujudkan bagi memberi pengiktirafan rasmi kepada industri yang mencapai mengamalkan elemen-elemen HACCP sekaligus memenuhi kehendak-kehendak keselamatan makanan dan kehendak pengguna. Bermula pada 19 April 2001, Skim Pensijilan HACCP telah dilancarkan secara rasmi dan objektif Skim ini adalah untuk memberikan pengiktirafan rasmi kepada premis makanan yang berjaya mengamalkan dan mengekalkan sistem HACCP bagi produk makanan mereka.
Permohonan untuk mendapatkan sijil ini adalah terbuka kepada semua jenis pengusaha premis makanan yang terlibat dalam pengilangan makanan. Pemohon hendaklah melaksana dan mengamalkan semua elemen HACCP dan Pre-requisite Program (PRP) yang terkandung di dalam Malaysian Standard 1480:2007, Malaysian Standard MS 1514:2009 dan Malaysian Standard MS 1480:2019 (bermula 1 September 2021) . Proses pensijilan melibatkan audit kecukupan, pematuhan dan pemantauan oleh juruaudit yang dilantik oleh Bahagian Keselamatan dan Kualiti Makanan (BKKM).
Syarat Umum:
Syarat Khusus:
Manual tersebut perlu ditandatangani oleh pengurusan tertinggi yang mempunyai kuasa Eksekutif.
Kos Pensijilan HACCP dan Kos Perjalanan Juruaudit
Terdapat dua (2) kos yang akan dikenakan kepada premis bagi pensijilan HACCP KKM iaitu kos pensijilan HACCP dan kos perjalanan Juruaudit.
Jadual 1 : Kos Pensijilan HACCP
Perkara |
IB (RM) |
IKS (RM) |
---|---|---|
Permohonan Baru* |
5,400.00 |
4,000.00 |
Pembaharuan |
4,000.00 |
3,000.00 |
Pensijilan untuk penambahan produk dari syarikat yang diiktiraf (berasingan)* |
2,750.00 |
2,550.00 |
Surveilan |
1,800.00 |
1,800.00 |
Definisi:
Jadual 2 : Kos Perjalanan Juruaudit
Perkara | Bayaran Bagi Premis di Semenanjung Malaysia (RM) | Bayaran Bagi Premis di Sabah & Sarawak (RM) |
Kos Perjalanan Juruaudit | 3420.00 | 4040.00 |
Kos Cetakan Semula Sijil
Bagi tujuan cetakan semula sijil, pihak syarikat dikehendaki membuat bayaran sebanyak RM100.00 (seratus ringgit sahaja) untuk setiap sijil yang terlibat menggunakan bank draft atas nama Ketua Setiausaha Kementerian Kesihatan Malaysia. Perkara ini dinyatakan melalui memo dari Bahagian Kewangan, Kementerian Kesihatan Malaysia dengan no. rujukan (60) dlm KKM 400-9/1/3. Jld. 6. di mana semua gantian atau cetakan semula sijil dikenakan caj bayaran.
Pihak syarikat dikehendaki memulangkan sijil asal bagi tujuan cetakan semula sijil yang baru.
Premis perlu membuat permohonan HACCP secara atas talian melalui laman website https://fosim.moh.gov.my
Sila muat turun manual di bawah untuk mengetahui cara-cara membuat permohonan.
Carta Alir Proses Kerja
Sila muat turun carta alir di bawah untuk mengetahui cara-cara membuat permohonan.
Cara Membuat Semakan Status Online
Untuk maklumat lanjut, sila muat turun Manual Semakan Status Permohonan Pensijilan HACCP KKM di bawah.
Tempoh sah laku pensijilan HACCP adalah selama tiga (3) tahun. Audit pengawasan akan dijalankan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia sekurang-kurangnya satu kali (1) sepanjang tempoh pensijilan premis.
Permohonan pembaharuan pensijilan HACCP perlu dilakukan (6) bulan sebelum tarikh tamat tempoh sijil.
Permohonan Tambah Produk Bagi Premis Pemegang Pensijilan HACCP KKM
Premis pemegang sijil HACCP KKM perlu membuat permohonan tambah produk HACCP jika ingin menambah produk baru ke dalam sijil HACCP melalui laman website https://fosim.moh.gov.my
Permohonan Pensijilan Good Manufacturing Practice (GMP) KKM Bagi Premis Pemegang Sijil HACCP KKM
Sijil GMP akan diberikan secara fast-track tanpa perlu menjalankan audit dan tiada bayaran akan dikenakan ke atas premis.
Walau bagaimanapun, ianya tertakluk kepada prestasi semasa sistem HACCP dan GMP yang dilaksanakan oleh premis dan juga berdasarkan kepada laporan audit pengawasan yang dijalankan dari semasa ke semasa.
Senarai Pemegang Sijil HACCP
Manakala pemegang Sijil HACCP boleh disemak di Akses Awam pada pautan https://fosim.moh.gov.my/fssm/public/home
No |
Keterangan |
Tarikh / Jenis / Saiz |
Tindakan |
---|---|---|---|
1 |
PROSEDUR PENAMBAHAN PRODUK VARIANS
|
28 May 2024 PDF | 148.13 KB |
|
2 |
Spesifikasi Logo HACCP KKM.pdf
|
18 Apr 2023 PDF | 849.85 KB |
|
3 |
PROSEDUR PENGELUARAN SURAT KELAYAKAN KEMUDAHAN PENGELUARAN SIJIL KESIHATAN
|
03 Mar 2024 PDF | 1.30 MB |
|
4 |
Manual Permohonan Pensijilan HACCP (Pemohon) melalui sistem FoSIM.pdf
|
16 Aug 2023 PDF | 3.62 MB |
|
5 |
GUIDELINE FOR MALAYSIAN CERTIFICATION SCHEME FOR HAZARD ANALYSIS AND CRITICAL CONTROL POINT (HACCP) AND GOOD MANUFACTURING PRACTICE (GMP)
|
19 Jan 2025 PDF | 325.18 KB |
|