Program penyenaraian premis pemprosesan ikan dan hasilan ikan bagi tujuan pengeskportan ke negara Kesatuan Eropah (EU) merupakan salah satu aktiviti di bawah kawalan rasmi Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM). Bagi tujuan pengeksportan ikan dan hasilan ikan ke EU, premis pemprosesan dan fasiliti perikanan di sepanjang rantaian pengeksportan termasuklah kenderaan pengangkutan, sumber ais, sumber bahan mentah import serta sumber semi-processed raw materials perlu diluluskan diperingkat nasional oleh Bahagian Keselamatan dan Kualiti Makanan, Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) selaku Central Competent Authority (CCA) yang dilantik oleh pihak EU.
Selain itu, fasiliti perikanan lain yang terlibat di sepanjang rantaian pengeksportan ikan dan hasilan ikan juga perlu diluluskan oleh agensi yang berkaitan seperti Jabatan Perikanan Malaysia (DOF) dan Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia (LKIM) selaku competent authority yang dilantik. Berikut merupakan senarai fasiliti perikanan yang terlibat disepanjang rantaian pengeksportan ikan dan hasilan ikan ke EU serta agensi yang dilantik selaku CCA dan CA oleh pihak EU.
Bagi tujuan pengeksportan ikan dan hasilan ikan ke EU, semua fasiliti perikanan yang terlibat di sepanjang rantaian pengeluaran mesti diluluskan oleh competent authority tersebut sebelum dibenarkan mengeksport. Dalam hal ini, premis pemprosesan yang disenaraikan diperingkat nasional akan disyorkan untuk kelulusan pihak EU. Nombor kelulusan EU juga akan diberikan kepada premis pemprosesan yang telah diluluskan oleh pihak EU dan senarai premis pemprosesan tersebut boleh disemak melalui laman web EU Third Country Establishments’ Lists
Bagi tujuan kelulusan premis pemprosesan dan lain-lain fasiliti perikanan di bawah tanggungjawab BKKM, permohonan perlu dibuat dengan menggunakan sistem atas talian iaitu https://fosim.moh.gov.my/fssm/public/home mengikut syarat dan kriteria permohonan yang ditetapkan di dalam Compliance Listing and Verification Protocol for Export of Food Products.
Bil |
Perkara |
Pegawai |
Maklumat perhubungan |
---|---|---|---|
1. |
Penyenaraian fasiliti perikanan bagi tujuan kelulusan eksport ikan dan hasilan ikan ke EU |
Puan Suzana binti Mustafa |
Tel: 03-88850797 samb. 4230 E-mel: suzana_mustafa@moh.gov.my |
2. |
Aktiviti pemantauan bagi program penyenaraian eksport ikan dan hasilan ikan ke EU |
Puan Harlina binti Salehudin |
Tel: 03-88850797 samb. 4221 E-mel: harlinas@moh.gov.my |
Kemaskini: 16 Julai 2021
No |
Keterangan |
Tarikh / Jenis / Saiz |
Tindakan |
---|---|---|---|
1 |
Actions to be Taken by Competent Authority Following the Occurrence of Red Tide.pdf
|
16 Aug 2023 PDF | 320.45 KB |
|
2 |
Perubahan Format Sijil Kesihatan Kesatuan Eropah .pdf
|
16 Aug 2023 PDF | 146.79 KB |
|
3 |
List of EU legislation .pdf
|
16 Aug 2023 PDF | 222.95 KB |
|
4 |
SPS Notification 13 June 2019.pdf
|
16 Aug 2023 PDF | 90.39 KB |
|
5 |
Standard Operating Procedure For Monitoring Of Fishery End Products.pdf
|
16 Aug 2023 PDF | 276.75 KB |
|
6 |
Procedure For Internal And External Audits On Competent Authorities.pdf
|
16 Aug 2023 PDF | 456.10 KB |
|
7 |
Reg 2019-624 - Specific Rule Official Control Meat and Bivalve Molusk.pdf
|
16 Aug 2023 PDF | 564.24 KB |
|
8 |
Standard Operating Procedure For Aquaculture Residue Monitoring Plan.pdf
|
16 Aug 2023 PDF | 632.20 KB |
|
9 |
Standard Operating Procedure For Monitoring Of Capture Fishery Products.pdf
|
16 Aug 2023 PDF | 646.21 KB |
|
10 |
Simple Guide to identify the EU Legislation.pdf
|
16 Aug 2023 PDF | 760.46 KB |
|
11 |
Standard Operating Procedure For Monitoring Of Water And Ice Used In The European Union Supply Chain.pdf
|
16 Aug 2023 PDF | 731.78 KB |
|
12 |
Reg 2017-625 - Official Control of Animal Origin.pdf
|
16 Aug 2023 PDF | 964.12 KB |
|
13 |
Specific Export Requirements for Export of Fish and Fishery Products to EU.pdf
|
16 Aug 2023 PDF | 1.23 MB |
|
14 |
Guideline Application of HC FFP EU TRACES NT .pdf
|
16 Aug 2023 PDF | 1.70 MB |
|
15 |
EU Import Requirements on Fish and Fishery Products.pdf
|
16 Aug 2023 PDF | 2.28 MB |
|