EN
|
MY
Laman Web Rasmi
PROGRAM KESELAMATAN DAN KUALITI MAKANAN
KEMENTERIAN KESIHATAN MALAYSIA
Malaysia Sihat
FoSIM
FoSIM Import
Soalan Lazim
Peta Laman
Utama
Info Korporat
Profil
Carta Organisasi
Visi, Misi & Objektif
Sejarah Dan Garis Masa BKKM
Laporan Tahunan BKKM
Food Safety Emergency Response Plan
Laporan Tahunan BKKM
Direktori
Direktori Anggota
Pengurusan Tertinggi Program Keselamatan dan Kualiti Makanan
Program Keselamatan dan Kualiti Makanan
Jabatan Kesihatan Negeri
Pejabat Kesihatan Daerah
Makmal Keselamatan & Kualiti Makanan (MKKM)
Makmal Kesihatan Awam (MKA)
Senarai Pintu Masuk
Polisi Keselamatan Makanan
Dasar Keselamatan Makanan Kebangsaan
Majlis Keselamatan Makanan Dan Pemakanan Kebangsaan (MKMPK)
Pelan Tindakan Keselamatan Makanan Kebangsaan 2010-2020
Pelan Strategik 2018-2020 Program Keselamatan dan Kualiti Makanan
Sistem Kualiti
MS ISO 9001:2015
Institusi
Pusat Keselamatan Makanan Negara (NCFS)
CARTA FUNGSI NCFS
PENGENALAN NCFS
PENERBITAN
OBJEKTIF NCFS
MISI & VISI
E-BULLETIN NCFS
Majlis Juruanalisis Makanan Malaysia (MJMM)
Codex & Antarabangsa
International Food Safety Training Centre (IFSTC) Malaysia
Latihan IFSTC Malaysia
Fungsi Cawangan
Unit Pengurusan
Polisi Dan Pembangunan
Standard & Codex
Standard
Codex & Antarabangsa
Makmal
Surveilan
Komunikasi Dan Kepenggunaan
Pematuhan Domestik
Pre-Market Approval
Industri Domestik
Import
Eksport
Perkhidmatan
Makmal Analisis Makanan
Perkhidmatan Analisis Makmal Swasta Yang Diiktiraf Oleh Kkm
Garis Panduan Analisis Makanan Bagi Makmal Swasta
Permohonan Pengiktirafan Makmal Swasta Untuk Perkhidmatan Analisis Makanan Bagi Kementerian Kesihatan Malaysia
Senarai Pengiktirafan Makmal Swasta Untuk Perkhidmatan Analisis Makanan Bagi Kementerian Kesihatan Malaysia
Senarai Makmal Swasta Untuk Analisis DEHP
Senarai Makmal Swasta Untuk Maleic Acid
Senarai Makmal Swasta Untuk Nitrate/Nitrate (Sarang Burung Walit)
Senarai Makmal Untuk Ceramicware
Perkhidmatan Analisis Makmal Makanan KKM
Sijil Perakuan Juruaudit Keselamatan Makanan di bawah ACB
Garis Panduan Permohonan Sijil Perakuan Juruaudit Keselamatan Makanan di bawah ACB
Senarai Acb Dan Juruaudit ACB-GMP/HACCP
Eksport Makanan
Sijil Eksport
Permohonan Sijil Kesihatan
Permohonan Sijil Penjualan Bebas
Permohonan Sijil Non-Genetically Modified Food (Non-GMF)
Penyenaraian Premis Pemprosesan/Pengeksport
Umum-Penyenaraian Premis Pemprosesan/Pengeksport
EU - Ikan & Hasilan Ikan
Ikan & Hasilan Ikan Ke Negara Selain Kesatuan Eropah
Produk Makanan Ke Singapura
Susu & Hasilan Susu Ke China
Sarang Burung Walit Mentah Ke China
Durian Dan Produk Durian Sejuk Beku Ke China
Keperluan Pengeksport Makanan
Umum - Keperluan Pengeksportan Makanan
Senarai Keperluan Eksport Makanan
Indonesia: Keperluan Pengeksportan Fresh Food Of Plant Origin (FFPO)
Pengeksportan Makanan Berasaskan Tumbuhan Ke Vietnam
Pengeksportan Makanan Berasaskan Haiwan Ke Vietnam
Hebahan Eksport Makanan
Import Makanan
Aktiviti Import Makanan
Prosedur Pengimportan Makanan (Untuk Tujuan Komersil)
Matriks Pengimportan Makanan
Fosim Import
Pengimportan Makanan Bukan Untuk Jualan
Garis Panduan
Permohonan Pelabelan Semula Makanan Import
Pensijilan
Garis Panduan Pensijilan
MeSTI
Seramik
GMP
Trust MyCatering
HACCP
Organik
Food Defense
MyFood Tag
Pensijilan Gred Makanan
Autentik
Pelesenan
Air Minuman Berbungkus (AMB) & Air Mineral Semulajadi (AMS)
Ais
Mesin Jual Air (MJA)
Pengiktirafan BeSS
Pengiktirafan BeSS
Garis Panduan Penyediaan Dan Penjualan Makanan Di Premis Outlet Makanan Bergerak
Senarai Premis Mendapat Pengiktirafan BeSS
Program Latihan Pengendali Makanan
Informasi
Kaedah Memohon
Senarai Terkini
Sekolah Latihan Pengendali Makanan Diiktiraf
Tenaga Pengajar Latihan Pengendali Makanan
Sekolah Latihan Pengendali Makanan Dalam Talian (Online)
Makanan Sediaan Di Rumah (Home-Based Food)
Garis Panduan Permohonan Penyenaraian Pengusaha Makanan Home-Based
Garis Panduan Keselamatan Makanan Home-Based
Pendaftaran Juruanalisis Makanan
Pendaftaran Juruanalisis Makanan & Perakuan Amalan Tahunan
Pelabelan Makanan
Semakan Label Makanan
Khidmat Nasihat Pelabelan Makanan
Garis Panduan
Fosim: Manual Semakan Dan Khidmat Nasihat Pelabelan Makanan
Institusi
Modul Kebersihan dan Keselamatan Makanan di Pra Sekolah
Program Keselamatan Makanan (ProKEM)
Kendiri
Sekolah
Garis Panduan Keselamatan Makanan Di Sekolah
Garis Panduan Penyiasatan Keracunan Makanan Berdasarkan Konsep HACCP
Nota Peringatan Keracunan Makanan
Food Bank
Garis Panduan Keselamatan Makanan Bank Makanan (Food Bank)
Pengiklanan Makanan
Khidmat Nasihat Pengiklanan Makanan
Garis Panduan Pengiklanan Makanan
Pembangunan Juruaudit
Garis Panduan Dan Kursus Juruaudit Skim Pensijilan Kkm
MESIN JUAL MAKANAN
Panduan Keselamatan Makanan Mesin Jual Makanan
International Food Safety Training Centre (IFSTC) Malaysia
Latihan IFSTC Malaysia
PENDIDIKAN KESELAMATAN MAKANAN
FOOD SAFETY FOR YOUNG GENERATION (FooYoo)
PADUKA
Budaya 3M
Germ Buster
WACANA
Hab Makanan Selamat
Bahan Promosi Keselamatan Makanan
PREMIS MAKANAN
Pendaftaran Premis Makanan
AKSES ANGGOTA PKKM
Koleksi Gambar dan Video
Perundangan
Akta & Peraturan
Hebahan 5 Years Review
Akta Makanan 1983
Peraturan-Peraturan Makanan 1985
Peraturan-Peraturan Kebersihan Makanan 2009
Peraturan-Peraturan Iradiasi Makanan 2011
Peraturan-Peraturan Makanan (Pengeluaran Sijil Kesihatan Bagi Eksport Ikan Dan Hasilan Ikan Ke Kesatuan Eropah) 2009
Peraturan-Peraturan Makanan (Fi Analisis Makanan) 2016
Peraturan-Peraturan Makanan (Pengkompaunan Kesalahan) 2017
Makmal Yang Diluluskan Dan Pelantikan Dan Pembatalan Juruanalisis
Akta Juruanalisis Makanan 2011
Pewartaan Pindaan Peraturan
Seranta Awam
Seranta Awam Atas Talian 2024
Seranta Awam Atas Talian 2023
Seranta Awam Atas Talian 2022
Seranta Awam Atas Talian 2021
Seranta Awam Atas Talian 2020
Seranta Awam Atas Talian 2019
Rujukan
Harmonisasi Codex
Processing Aids/ Bahan Bantuan Pemprosesan
Garis Panduan Pelabelan INS Aditif Makanan
i-MAS
KIMIA
PARALYTIC SHELLFISH POISONING (PSP)
ASPARTAM
AFLATOKSIN
MIKROBIOLOGI
AMR (ANTIMICROBIAL RESISTANCE) DAN KESELAMATAN MAKANAN
BIOTEKNOLOGI MAKANAN
IRRADIASI MAKANAN
LAIN-LAIN
Semua Pengumuman
Semua Tahun
2024
2023
2021
Semua Bulan
January
April
July
October
November
December
KURSUS WAJIB TENAGA PENGAJAR BAGI TAHUN 2025
23 Dec 2024 » 29 Jun 2025
» Maklumat Lanjut
HEBAHAN PENGGUNAAN GARIS PANDUAN SKIM AKREDITASI PROGRAM LATIHAN PENGENDALI MAKANAN EDISI KEENAM, CETAKAN 2024
16 Dec 2024 » 27 Feb 2025
» Maklumat Lanjut
PERMOHONAN PEMBAHARUAN PERAKUAN AMALAN TAHUNAN BAGI JURUANALISIS MAKANAN BERDAFTAR
17 Nov 2024 » 30 Dec 2024
» Maklumat Lanjut
KENYATAAN TAWARAN SEBUT HARGA (JUALAN SISA) PELUPUSAN ASET ALIH KERAJAAN
12 Nov 2024 » 18 Nov 2024
» Maklumat Lanjut
JADUAL PERMOHONAN KURSUS WAJIB TENAGA PENGAJAR LATIHAN PENGENDALI MAKANAN (LPM) TAHUN 2024
23 Oct 2024 » 30 Oct 2024
» Maklumat Lanjut
KENYATAAN TAWARAN SEBUT HARGA (JUALAN SISA) PELUPUSAN ASET ALIH KERAJAAN)
06 Oct 2024 » 17 Oct 2024
» Maklumat Lanjut
National Food Safety Conference 14-15 October 2024
08 Jul 2024 » 14 Oct 2024
» Maklumat Lanjut
PENGHANTARAN SAMPEL BAGI PELESENAN AIS DAN AIR MINUMAN BERBUNGKUS/AIR MINERAL SEMULAJADI (AMB/AMS) KE MAKMAL SWASTA YANG DIIKTIRAF OLEH KKM
16 Apr 2023
» Maklumat Lanjut
KEPERLUAN BARU PENGEKSPORTAN PRODUK MAKANAN KE INDIA
» Maklumat Lanjut
HEBAHAN PERANCANGAN KAJIAN SEMULA PERATURAN STANDARD KOMODITI MAKANAN DI BAWAH PERATURAN-PERATURAN MAKANAN 1985 BAGI TAHUN 2024
» Maklumat Lanjut
PEMAKLUMAN STATUS TERKINI PENGEKSPORTAN PRODUK KOMPOSIT KE KESATUAN EROPAH (EU)
» Maklumat Lanjut
GARIS PANDUAN KEPERLUAN LATIHAN LANJUTAN KESELAMATAN MAKANAN (ADVANCED FOOD SAFETY TRAINING) BAGI TENAGA PENGAJAR LATIHAN PENGENDALI MAKANAN VERSI 2.0 (JULAI 2022)
» Maklumat Lanjut
PERALIHAN BAGI PENGGUNAAN MS 1514:2022
» Maklumat Lanjut
Permohonan Sijil Eksport Dan Penyenaraian Fasiliti Makanan Perlu Menggunakan Sistem FoSIM Sepenuhnya Mulai 1 April 2021.
28 Jul 2021
» Maklumat Lanjut