Pelancaran Kempen 1000 Hari Pertama Kehidupan 
Countdown loading...
Selamat Datang ke Portal Rasmi

Bahagian Pemakanan

Kementerian Kesihatan Malaysia

Infografik Mingguan

Dapatkan infografik mingguan dari Bahagian Pemakanan KKM

Media Sosial

Ikuti perkembangan terkini Bahagian Pemakanan KKM melalui platfom media sosial
Ikuti akaun Facebook Bahagian Pemakanan, KKM
Dapatkan informasi dan aktiviti terkini berkaitan pemakanan dalam meningkatkan amalan gaya hidup sihat dan mencegah penyakit melalui akaun Facebook NutritionistKKM.
Ikuti Facebook kami
Ikuti akaun Instagram Bahagian Pemakanan, KKM
Dapatkan informasi terkini berkaitan pemakanan dalam meningkatkan amalan gaya hidup sihat dan mencegah penyakit melalui akaun Instagram NutritionistKKM.
Ikuti Instagram kami
Ikuti akaun Tik Tok Bahagian Pemakanan, KKM
Dapatkan informasi terkini berkaitan pemakanan dalam meningkatkan amalan gaya hidup sihat dan mencegah penyakit melalui akaun Tik Tok NutritionistKKM.
Ikuti TikTok kami
Ikuti akaun YouTube Bahagian Pemakanan, KKM
Dapatkan informasi terkini berkaitan pemakanan dalam meningkatkan amalan gaya hidup sihat dan mencegah penyakit melalui akaun Youtube NutritionistKKM.
Ikuti Youtube kami

Info Terkini dan Pengumuman

Dapatkan info tentang aktiviti melalui kalendar dan pengumumam dari Bahagian Pemakanan KKM.
Pengumuman
Latihan Katering Sihat
Klik sini untuk info >
Malaysian Dietary Guidelines 2020
Muat turun info >
Piramid Makanan Malaysia 2020
Muat turun info >
Buku Dasar Pemakanan Kebangsaan Malaysia 2.0
Muat turun info >
Modul Latihan E-Pembelajaran Sektor Awam (EPSA)
Muat turun info >

Galeri Bahagian Pemakanan

Info galeri tentang aktiviti dan majlis anjuran Bahagian Pemakanan KKM.

Penerbitan

Baca atau muat turun penerbitan dari Bahagian Pemakanan KKM khas untuk umum.

Aplikasi MyNutriDiari2

Dapatkan tips pengambilan makanan harian secara terus dan telus, hanya dihujung jari anda.

Pertanyaan Lazim (FAQ)

Amalan Pemakanan Sihat itu adalah pengambilan makanan yang Seimbang, Sederhana dan Pelbagai.

Keseimbangan: Piramid Makanan Malaysia sebagai panduan seseorang dalam memenuhi hidangan yang lengkap yang mengandungi pelbagai nutrien yang diperlukan setiap hari iaitu nasi, bijirin sebagai sumber karbohidrat; ikan, ayam, daging dan kekacang merupakan protein; dan buah buahan dan sayur sayuran sumber serat, vitamin dan juga mineral.

Kesederhanaan: Sentiasa mengekalkan jumlah pengambilan yang disarankan untuk setiap hidangan untuk memenuhi sajian yang diperlukan bagi setiap kumpulan makanan dalam Piramid Makanan.

Kepelbagaian: Pelbagaikan kumpulan makanan utama dalam setiap hidangan untuk memperoleh nutrien yang berbeza dalam pinggan anda yang penting untuk kesihatan tubuh anda.
Piramid Makanan Malaysia 2020 mengandungi kombinasi pelbagai jenis makanan untuk memastikan semua khasiat pemakanan diperolehi untuk keperluan tubuh. Oleh itu, tiada satu pun makanan tunggal yang dapat membekalkan kesemua nutrient yang diperlukan.

Piramid Makanan Malaysia mempunyai gabungan lima (5) kumpulan makanan yang diletakkan pada empat (4) aras. Kumpulan makanan tersebut adalah seperti berikut:

- Kumpulan sayur-sayuran
- Kumpulan buah-buahan
- Kumpulan nasi, bijirin lain
- Produk makanan berasaskan bijirin penuh dan ubi-ubian
- Kumpulan ikan/ ayam/daging/ telur dan legum
- Kumpulan susu dan produk tenusu.
Konsep Suku Suku Separuh merupakan panduan hidangan seharian yang mengandungi;

-Suku pertama pinggan diisi dengan nasi, mi, roti, bijirin, hasil bijirin atau ubi-ubian, disarankan bijirin penuh seperti rotil mil penuh, nasi perang

-Suku kedua pinggan dilengkapi dengan ikan, ayam, daging atau kekacang
Separuh daripada pinggan diisi dengan sayur sayuran dan tambahan 1 biji buah

-Lengkapkan hidangan dengan satu gelas air kosong atau minuman tanpa gula, susu atau produk susu.
PDM 2020 adalah saranan pemakanan sihat yang komprehensif.
Terdapat 14 Mesej Utama (Key Message) dalam PDM 2020. Ia merangkumi 52 Saranan Utama (Key Recommendation) dan 249 Cara untuk Mencapai (How to Achieve) Mesej Utama dan Saranan Utama tersebut.

1. Makan pelbagai jenis makanan mengikut saranan sajian

2. Capai dan kekalkan berat badan yang sihat

3. Aktif secara fizikal setiap hari

4. Masak makanan berkhasiat lebih kerap di rumah dan pilih makanan yang sihat apabila makan di luar

5. Makan banyak sayur-sayuran dan buah-buahan setiap hari

6. Makan secukupnya nasi, bijirin lain, produk makanan berasaskan bijirin penuh dan ubi-ubian

7. Makan ikan, daging, ayam, telur dan legum dalam jumlah yang sederhana

8. Ambil susu dan produk tenusu secukupnya

9. Kurangkan pengambilan makanan yang tinggi lemak dan hadkan pengambilan lemak tepu

10. Pilih dan sediakan makanan dengan kurang garam, sos dan penambah perasa

11. Hadkan pengambilan gula di dalam makanan dan minuman

12. Minum banyak air setiap hari

13. Ambil makanan dan minuman yang selamat dan bersih

14. Guna maklumat pemakanan pada label secara berkesan
Ukur BMI anda dan kekalkan gaya hidup yang sihat.
Hubungi Kami
Bahagian Pemakanan,
Kementerian Kesihatan Malaysia, 
Aras 1, Blok E3 Kompleks E, Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan, 62590, Putrajaya

Tel. : +603-88924503/4556
Faks : +603-88924511/4512
Hakcipta Terpelihara © 2023 Bahagian Pemakanan | Kementerian Kesihatan Malaysia
PENAFIAN: Bahagian Pemakanan tidak akan bertanggungjawab ke atas sebarang kehilangan atau kerosakan yang diakibatkan oleh penggunaan maklumat daripada portal. Paparan Terbaik : Mozilla Firefox 9+ atau Internet Explorer 9+ atau Safari 5+ atau Google Chrome 11+ dengan resolusi 1024x768. Boleh juga dilayari di telefon pintar atau gajet pintar yang lain (Responsive Design)
chevron-down